Première documentaire en lancering boek

‘PROEF OP DE SOM – studeren met dyscalculie’
Documentaire geeft gezicht aan half miljoen Belgen die worstelen met cijfers

In elke klas zit gemiddeld één leerling met dyscalculie. Wie deze stoornis heeft, worstelt met cijfers en rekenen. In de aangrijpende documentaire PROEF OP DE SOM – studeren met dyscalculie geeft filmmaker Brecht Vanmeirhaeghe het woord aan mensen met dyscalculie en deskundigen. De documentaire is onderdeel van het gelijknamige educatief pakket ontwikkeld door de Arteveldehogeschool. De première van de documentaire vindt samen met de lancering van het pakket plaats op dinsdag 29 mei 2012.

Dyscalculie komt even vaak voor als dyslexie, maar is veel minder gekend. “Naar schatting een half miljoen Belgen ondervindt hardnekkige problemen met cijfers”, zegt projectleider Valérie Van Hees. “De Artevedehogeschool wil hun problematiek bespreekbaar maken en liet filmmaker Brecht Vanmeirhaeghe een documentaire maken over wat dyscalculie precies inhoudt.”

“Waar is pagina 68?”

In de documentaire getuigen kinderen, studenten, volwassenen en ouders over hun schoolloopbaan, en hoe ze drempels overwonnen hebben. Een van de getuigen is de 34-jarige Kristel Joosten die in de documentaire terugblikt op haar tijd in de lagere school: “Het was een helse periode omdat ik altijd een enorme druk voelde. Doe je handboek open op pagina 68. Daar gaan we weer! Waar is die pagina 68?”

Hoe ga je om met dyscalculie?

De documentaire is onderdeel van een educatief pakket rond de begeleiding van kinderen en jongeren met dyscalculie. Het pakket bevat naast een dvd van de documentaire ook een boek met wetenschappelijke duiding en concrete tips voor leerkrachten, hulpverleners en ouders.

Studeren met dyscalculie een haalbare kaart

“De combinatie van getuigenissen en wetenschappelijke informatie zorgt voor een boeiende leerervaring”, aldus Van Hees. “Als we dyscalculie leren begrijpen, remediëren en studenten voldoende stimuleren, en als we studiestrategieën en faciliteiten op maat bieden, kan studeren met dyscalculie een haalbare formule zijn, met als proef op de som een diploma!”

Meer info over PROEF OP DE SOM – studeren met dyscalculie is te vinden op de website www.studerenmetdyscalculie.be

This entry was posted in nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.